Kampgejsten er intakt, men …

Erhvervshus Nordjylland er sammen med de 11 erhvervskontorer i Nordjylland i tæt kontakt med mange Corona-ramte virksomheder. Meldingerne fra mange virksomheder har været foruroligende.

Lars
            Erik, Erhvervshus Nordjylland, adm. direktør

Debatindlæg skrevet af Lars Erik Jønsson, adm. direktør, d. 7/12/2020


Der er hoteller og restauranter, der må indstille driften. De få gæster, der stadigvæk besøgte hotellerne, blev endegyldigt lukket ude ved den mere eller mindre totale nedlukning af de syv nordjyske kommuner i november. Det har selvsagt været en katastrofe for dem og regionens øvrige hoteller, restaurationer og turistattraktioner. De kommende uger er det halvdelen af Danmark med udgangspunkt i København, Sjælland, Odense og Aarhus, der bliver hårdt ramt.

Penge med på arbejde

Ud over virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet, transporten og eksportvirksomheder har vi i Nordjylland også talt med en producent af byggesystemer, hvis primære aktiviteter ligger uden for Nordjylland. På grund af COVID 19-spredningen blandt mink har virksomhedens medarbejdere oplevet at blive afvist på hoteller og byggepladser, og fordi byggesystemerne kun må opsættes af interne specialister og fagfolk, har virksomheden været særdeles hårdt ramt af dagbøder, annullerede ordrer og en styrtblødende omsætning. På lignende vis - og trods løn- og omsætningskompensationsordninger fra staten - har et stort antal nordjyske virksomheder haft penge med på arbejde hver dag. Det i forvejen hårdt trængte erhvervsliv står over for vanskelige opgaver og beslutninger.

De mange udfordringer til trods oplever Erhvervshus Nordjylland og de 11 lokale nordjyske erhvervskontorer en optimisme, selvom mange virksomheder reelt ikke med sikkerhed ved, om de overlever. Det står klart, at bl.a. turisme- og oplevelseserhvervet, transporterhvervet, eksportindustrien samt naturligvis minkerhvervet med følgeerhverv står med meget alvorlige problemer.

Historisk overlevelsesevne

Takket være de nordjyske virksomheders ledelse og medarbejdere, de statslige hjælpepakker og et meget tæt samarbejde mellem jobcentre, det regionale arbejdsmarkedskontor, de lokale erhvervskontorer og Erhvervshus Nordjylland har vi indtil videre kunnet afbøde et stort antal konkurser og afskedigelser. Krisen har antaget voldsomme dimensioner, men de nordjyske virksomheder har udvist en overlevelsesevne, der går over i historien. Vi har i Nordjylland gennem første og anden bølge af Corona-epidemien ligget under landsgennemsnittet, når det gælder stigningen i nettoledigheden, og aktuelt er godt 1.900 flere nordjyder blevet ledige, siden primo marts, hvor Danmark lukkede ned. Det svarer til en stigning på 10,1 procent.

Til sammenligning ligger landsgennemsnittet på 17,4 procent. Hovedstadsområdet alene ligger på hele 27,9 procent. Antallet af konkurser har blandt andet i kraft af statens hjælpepakker endda været faldende gennem hele Corona-krisen i Nordjylland, med undtagelse af hotel- og restaurationsbranchen, der kæmper hårdt for at overleve hver eneste dag.

Mange ting er forandret

Noget af det, som de lokale erhvervskontorer og Erhvervshus Nordjylland især har hjulet virksomhederne med under krisen er, ud over hjælpepakkerne, hvordan man som virksomhed omstiller sig til en ny hverdag og en ny virkelighed. Vi kan ikke regne med, at alt går over og bliver normalt igen som før Corona. Mange ting er forandret. Vi ser for det første nok en virkelighed foran os med kortere forsyningskæder og behov for leverandører tættere på. For det andet vil vi se et behov for styrket digital omstilling i vores virksomheder på alle niveauer. Og vi vil for det tredje se et øget fokus på langsigtet bæredygtighed, økonomisk, miljømæssigt og socialt. Det vil skabe nye muligheder for de nordjyske virksomheder i den grønne omstilling

Nødvendig hjælp til Nordjylland i ny finanslov

Selvom virksomhederne har udvist en ukuelig kampgejst og på mange måder har måttet agere under ekstra indskrænkede markedsvilkår, ser vi frem til, at de nordjyske virksomheder og medarbejdere får den helt nødvendige hjælp til omstillingsindsatsen fra en del af de to mia. kr, som Regeringen og Folketinget i finansloven for 2021 netop har øremærket for at undgå langvarige og geografisk afgrænsede konsekvenser af COVID-19-krisen. Der er store potentialer i, at disse investeringer kan sikre en bæredygtig vækst og udvikling i Nordjylland i de kommende år. Blandt andet ved at få turisme- og oplevelseserhvervet på fode igen og gennem øget eksport. Desuden ligger der et væsentligt potentiale i at styrke digitaliseringen i vores virksomheder, sikre en grøn omstilling og en styrket energisektor baseret på vedvarende energi, hvilket samtidig giver spændende og vækstskabende jobs til de mange dygtige højtuddannede medarbejdere fra de nordjyske uddannelsesinstitutioner.

Vi er i Erhvervshus Nordjylland klar til at bidrage aktivt i denne indsats for at hjælpe de nordjyske virksomheder med at omstille sig til den nye virkelighed.

Sidst opdateret: 21.12.2020