Slow tv stormer frem

Aalborg-virksomheden Televindu har på kort tid sikret sig en ret unik plads på nichemarkedet for slow TV til ældre og demensramte. Derfor spås virksomheden en lys fremtid, og især i Norge har Televindu fået stor opmærksomhed om sine videoer.

Televindu, Erhvervshus Nordjylland,
            innovativ vækst, fundracing, Anders Nørgård

Normalt er begrebet ”first person shooter” kendt fra computerspil, hvor hovedpersonen i spillet bevæger sig rundt, som var man der selv. Det er lidt den samme teknik, virksomheden Televindu har brugt på virksomhedens videoplatform – her er det blot et spørgsmål om at placere seeren i førersædet af videoen. Det gør, at man som seer kan forestille sig, hvordan det er at sidde med strikketøj, se på blomster i naturen, kæle for en kat, fiske i naturen eller pløje en mark.

Strikning vækker minde

Videoerne er langt fra ren underholdning. Televindu har således haft overordentlig god feedback fra plejehjem og ældrecentre, hvor videoerne er med til at stimulere koncentrationsevnen og hukommelsen på en rolig, audiovisuel måde. Sammenholdt med almindeligt flow TV, hvor der ofte er et højt støjniveau, reklamer og hurtige klip, er Televindus videoer langsomme og tager udgangspunkt i den ældres adfærdsmæssige og psykologiske symptomer og livshistorie.

Televindu, Erhvervshus Nordjylland, innovativ vækst, fundracing, Anders
           Nørgård

- Videoerne kan bruges til at sætte en samtale i gang, fremkalde minder og træne hjernen. For en tidligere landmand kan det på den måde være meget stimulerende at se en video om en mark, der bliver pløjet, og på samme måde kan det vække minder at se en, der strikker eller kæler for en kat. Det går meget langsomt det hele, men den feedback, vi får, er ret overvældende, siger Martin Ulstrup, der sammen med partnerne Øystein S. Hansen, Vegar S. Hansen og Snorre Strand står bag Televindu.

Universitet underbygger forretningsgrundlaget

De fire partnere, der alle var studerende, da de første frø til virksomheden blev sået, har foreløbigt udviklet en platform med 200 videoer, og to nye kommer til hver uge. Især i Norge har begrebet slow TV vundet indpas, og de fleste kender formentlig den næsten verdensberømte togtur op gennem Norge. Televindu har da også flere gange været omtalt på norsk TV, og Norge er det land i verden, der ser mest slow TV. Det er også en af grundene til, at Televindu har etableret sig med en afdeling i Norge, der kan skræddersy content til de norske brugere.

I Danmark er der foreløbigt otte plejecentre, der gør brug af Televindus løsning, hvor Jammerbugt Kommune var den første. Erfaringerne fra kommunen bruges aktivt til at gøre løsningen mere brugervenlig og indholdet så skræddersyet til de ældre og demensramte som muligt. Og for at sætte yderligere fart under virksomhedens udvikling, har Televindu deltaget i Innovativ Vækst. Et forløb for innovative vækstiværksættere som er udviklet af Erhvervshus Nordjylland, og som udbydes i tæt samarbejde med AAU, UCN og de nordjyske erhvervskontorer.

Televindu, Erhvervshus Nordjylland, innovativ vækst, fundracing, Anders
           Nørgård

- Vi har haft meget tæt kontakt med vores forretningsudvikler fra Erhvervshus Nordjylland, og vi har deltaget i virkelig mange øvelser om pitching, salg, markedsføring, økonomi og accounting gennem blandt andet Erhvervshusets FundRacing forløb. Det har desuden været en super døråbner for kontakten til en masse specifikke aktører, som vi i øvrigt har haft brug for. Den del har vi også brugt vores mentor i Erhvervshuset Anders Nørgård til, og han har desuden knyttet kontakt til forretningsudviklere hos AAU Innovation, som igen har åbnet døren til vidensaktører på Aalborg Universitet. Her har to sundhedsfaglige studieprojekter været med til at underbygge forretningsgrundlaget for os. Forløbet har ganske enkelt været uvurderligt, kommenterer Martin Ulstrup.

Arbejdsro til at fokusere på forretningen

Ud over den løbende vejledning og formidlingen af vigtige kontakter i det offentlige har Erhvervshus Nordjyllands programmer sikret, at Televindu hele tiden har haft fokus på at opbygge en forretning omkring virksomhedens produkter. Derudover har Televindu haft yderligere arbejdsro, idet virksomheden har kunnet få del i Sundhedsstyrelsens puljemidler. Her er projektet i samarbejde med Jammerbugt Kommune sat i verden for at arbejde hen imod et af Sundhedsstyrelsens fokusområder, nemlig at nedbringe ensomheden blandt ældre med fokus på ældre mænd. Netop det har videoerne vist sig at kunne.

- Televindu er et glimrende eksempel på, hvad der sker når en i øvrigt super kompetent og videnstung virksomhed erkender, at man ikke kan alt selv – især i begyndelsen. Derfor har vi oplevet meget stor lydhørhed fra virksomhedens side, når vi har udfordret dem eller er kommet med nye forslag. Det har været med til at flytte dem ekstra hurtigt, og set med Erhvervshus Nordjyllands briller, er det meget bekræftende, når vi på denne måde formår at stå som et knudepunkt mellem det offentlige og det private. At virksomhedens løsninger så oven i købet ser ud til at kunne afhjælpe et samfundsproblem, er blot en yderligere bonus, siger Anders Nørgård, projektleder i Erhvervshus Nordjylland.

Sidst opdateret: 15.12.2020